
Penúltim dia de participació en el projecte de treball amb els nens i nenes a Casa Alianza. Aquesta vegada visitem el psiquiàtric infantil de Ciudad de Guatemala, l'únic que existeix al país amb fons públics. Gaudium Paidós, l'ONG que es va fundar a Barcelona i que col·labora amb Casa Alianza, ofereix els seus mitjans i la persona de l'Eustaqui, psquiatre, per tal de millorar les condicions en què es trobava i es troba el psiquiàtric. Són nenes i nens que han estat abandonats al carrer i que tenen greus deficiències mentals. El problema és que tots els casos (des d'esquizofrènies fins a malalties lleus) es troben barrejats en un mateix indret i reben un tractament similar, cosa gravíssima, ja que els casos lleus acostumen a empitjorar-se si estan en contacte amb nens que tenen malalties més greus. A més, no reben la subvenció ni els mitjans suficients, la qual cosa es tradueix en: pèssimes condicions higièniques (el dia que hi vam anar el vam veure bé, però segons l'informe del psiquiatre, anteriorment la cuina no passaria un control de sanitat i les instal·lacions s'omplien d'excrements i vòmits dels nens). A més, només hi ha una infermera per a tots els nens i no tenen cap especialista en neurologia. No tenen la medicació adequada i moltes vegades se'ls acaba, amb la qual cosa interrompen el tractament molt sovint i això té conseqüències nefastes, com és obvi, per als nens. D'igual manera, els nens i nenes no tenen roba adequada per assumir el fet que s'han de canviar de vegades més d'una vegada al dia, que se l'embruten i se l'arrenquen... Tampoc no tenen bolquers suficients. Quan nosaltres hi vam anar, les coses havien millorat després de l'informe de l'Eustaqui: tenien bolquers (arran de la visita de la primera Dama: la dona del president, que gestiona temes socials), la cuina més o menys estava neta, malgrat l'olor, i no hi havia tants nens cridant com altres vegades. Ara Gaudium Paidós els oferirà un neuròleg i alguns nens amb malalties lleus ja havien sigut traslladats a altres centres.
Quan hi vam anar, alguns d'aquests nens venien a saludar-nos i intentaven comunicar-se amb nosaltres. Una d'aquestes nenes no deixava de dir-nos "Elsa". Després vam saber que l'Elsa és una infermera que hi havia treballat, que havia marxat feia temps. Aquesta nena encara la buscava.
Quan érem en una de les sales de joc, una altra nena em va agafar de la mà i em va arrossegar cap a on eren dos nens que patien la malaltia dels ossos de vidre: jeien en uns cotxets, amb la mirada perduda, sense poder expressar-se, indefensos. Aquella nena, en la seva inconsciència i irracionalitat, crec que em volia transmetre alguna cosa: aquests nens existeixen, ja és hora que algú els vegi.
Una abraçada.