divendres, 6 de juny del 2008

D'on venen els ous?

Sabeu que significa el codi de nº dels ous?



Des de gener de 2004, la normativa de comercializació exigeix que els ous portin escrit un codi que informi de l'origen del producte.

El primer numero que trobem indica com es cria la gallina.

1- Gallines camperes. Quan les gallines viuen en naus industrials, però amb possibilitat de sortir a l'aire lliure (s'assembla bastant als seu hàbitat natural)

2- Gallines que no tenen accés a l'exterior però que poden moure's lliurement per la nau on viuen(encara que la nau està densament poblada).

3- Criades en bateria o gàbies. És un sistema que permet produir més ous però la gallina té una capacitat de moviment limitada.

El millor número que pot haver és el zero.

0- gallines de producció ecològica. Tenen una llibertat de moviment similar a la gallina campera però amb menys densitat d'ocupació de galliner i més terreny a l'aire lliure. S'alimenten de pinsos ecològics en un 80% com a mínim i no s'utilitzen medicaments per criar-les.

Després del primer numero hi ha 2 lletres que identifiquen el pais de procedència dels ous.
Els següents és el codi de la granja o "fàbrica d'ous"; dos números informen de la provincia, tres al municipi, i la resta concreta la procedència. Així que ja podeu anar corrents a la nevera i mirar quin tipus d'ous mengeu!

Bé ara ja ho sabeu.La majoria són del número 3. Això significa que les gallines han estat explotades i maltractades. Les gallines tenen una esperança de vida de 10 anys però les que viuen en fàbriques si tenen sort arriben als 2 anys. En una gàbia de 30 cm (mida foli aprox)viuen 3 o 4 gallines. Aquestes gàbies estan col·locades en fileres de tres nivells, així que les gallines que estan a sota reben totes les caques i pijarrades de les altres. Les gallines es lesionen les potes amb el filferro de les gàbies, no tenen espai per obrir les ales, tenen llagues i se'ls hi cauen les plomes. Per evitar baralles per estrés se'ls hi talla el bec amb una navalla calenta i sense anestèsia.

Cada ou produit en una gàbia necessita 180 litres d'aigua, quan per exemple a l'India la gent utilitza uns 10 litres d'aigua diaris.

Les granjes avicoles tenen un index molt alt d'emisió d'amoníac.

Hi ha una sobreproducció d'ous, degut a que les gallines s'alimenten amb hormones i viuen sempre amb llum artificial, que fa que no deixin de pondre. Quan paren de pondre, pel seu cicle natural, se'ls hi treu l'aigüa i l'aliment.

Si no compleixen la seva quota de producció, les maten.

Tot això és molt cruel.

Bé, ara ja ho sabeu. Part d'aquesta info l'he tret d'un diari d'AnimaNaturalis. Hi ha articles molt interessants que ja us donaré a conèixer.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per la informació. És ben bé que la informació és poder! si la propaguem i tothom n'és conscient... potser així aconseguim que aquest tipus d'explotació no tingui raó d'existir...

tchai ladoo ha dit...

Sí, el problema és que és difícil trobar als supermercats ous que no tinguin l'origen nº3. Fixeu-vos!

Anònim ha dit...

I tant que l'informació és poder!! els de la meva nevera són nº3 :(
Ara m'hi fixaré bé quan els compri..

paquesepais ha dit...

Aqui a lonodn tenim la sort que un no ha e mirar etiquetes i a la capsa dels ous posa si son "organiques", mitj or de bateria, perom quna vaig a bcn procuro sepre comprar.les de farm, doncs d;aquelles shops que les venen un a un, sense la capasa i de les que son d'una granja coneguda sempre pos sempre es mes posible que siguin com a minim del 2. De totes maneres graceis x la info, sempre es importan saber 'on venen els aliments...
thx

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
paquesepais ha dit...

Pepote, crec que tens rao i sgurament un no podria assumir els costos de comparra tot "organic" natuals, sense pesticides, sense fer patir a capa animal or planta... pero si que potser cadascu pot contribuir si ho creu necessari en el que pugui eg: pagar per per una dotzena d'ous pero saber que les gallines estan ben cuidades, comprar paper higienic reciclat, .. i aixi potser mab els nays la gent es conciencia i mica en mica les coses canvien. Let's hope so.

tchai ladoo ha dit...

Paquesepais, m'has fet enrecordar que a Londres és ben cert que tot això està més avançat. Jo recordo que tots els productes estan ben etiquetats (procedència,aptes per vegeterians, celíacs, les alergies com pr.exemple els fruits secs...)És tan fàcil comprar així!En canvi aqui has d'anar llegint la lletra petita. Per experiència puc dir que hi ha molts productes que semblen vegetarians però que després llegeixes els ingredients i porten grasses animals (moltes sopes de verdures, o pastisseria industrial). Dissabte vaig anar a casa d'una nova amiga de Bollywood (era el 1r cop)i la seva mare em va donar un troç de pessic (que havia comprat al super i evidentment no tenia cap senyal de no ser apte per vegetarians). Després d'estar xerrant una bona estona sobre lo bo que estava, que si on el comprava..., etc etc em va ensenyar l'etiqueta per si jo també el volia comprar! i oooohhh! Sorpresa sorpresa! la maleida paraula... "MANTECA de CERDO" Grrrrrrrr!!! Perque ja me l'havia menjat i era massa tard, però us asseguro que si el paquet hagués estat ben etiquetat li hagués dit que no en volia des de el principi (pq clar en cases alienes tampoc és qüestió de possar-t'he a llegir la lletra petita d'un pà de pessic. Per que realment és necessaria la grassa de porc en aquest producte?)

Bé, ja us he explicat les meves neures. Jejejejeje!

Tornant al tema de l'entrada. Pepote tens raó en tot el que dius! Tot es mou per interessos econòmics i a ningú li interessa el patiment d'una gallina! El món és mou per principis econòmics i és més barat tenir mil gallines en un espai reduït que no 100 en un camp!De totes maneres ens hauriem de plantejar aquest model econòmic ja que hi ha una sobreproducció. Cada dia es llencen a les escombraries tones i tones d'aliments aptes pel consum!que representen perdues milionàries si tenim en compte el temps i els recursos que s'han invertit per portar-los al nostre abast. Bé, això tb és un altre tema de debat, com el moviment aquest, que ara no recordo com es diu,que consisteix en agafar les coses que llencen els supermercats al acabar el dia.

Com diu la paquesepais, és important que cadascú possi el seu granet de sorra per fer un món millor, evidentment no el canviarem, pq això és una utopia però potser entre tots el millorem!

Properament us passaré la llista NEGRA de marques que experimenten amb animals!

Petons

tchai ladoo ha dit...

Per cert Pepote,espero que diumenge anés bé la cita! ;)

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
tchai ladoo ha dit...

Ja he llegit l'entrevista! Molt interessant, Déu ni do!Tot i que ja havia escoltat coses semblants i ja sabia més o menys la realitat d'aquests llocs sempre és dur recordar-ho!

No m'estranya que el pobre noi encara escolti el piolar dels pollastres! Realment deu ser molt dur veure tanta crueltat dia rere dia! ( i la olor de sang que et deus endur fins a casa teva!)

A part de les tortures i patiment dels animals també s'ha de prendre conciència que allò que menges està manipulat genèticament i tal com diu l'article és carn plena d'adrenalina (causada pel pànic)i tot això t'ho menges! (menges el que ha menjat el pollastre!)

A mi una coneguda, que tenia un amic que havia treballat en un escorxador,em va explicar una vegada que els pollastres es crien segons la seva finalitat. És a dir, si són pollastres per fer safates de "cuixes" fan que es desenvolupi només la part de les cuixes. I així et trobes "pollastres mutants" deformats! I tot això per satisfer els capricis dels humans!

La veritat és que hi ha molts i molts motius per ser vegetarià! però mai he intentat convencer a ningú ja que això és una opció personal! (com diu tb l'article la majoria de la població seria vegetariana si hagués de matar personalment als animals. Però agafar la safata "maca" del super no fa moure les nostres conciències i ens fa pensar que darrera de tot això hi ha maltractament i dolor)

Molt interessant la pàg web, les fotos dels gossos són xocants (sobretot perque no hi estem acostumats)